Nekad je, zbog bolesti ili povrede, neophodno da se oko hirurški odstrani. U ovakvim stanjima je veoma bitno da operacija bude urađena stručno, od strane hirurga koji je obučen u ovoj vrsti hirurgije.

Prilikom odstranjenja oka, potrebno je nadoknaditi izgubljeno tkivo očne duplje, ugradnjom tzv. orbitalnog implanta. Ukoliko se orbitalni implant ne ugradi, nastaju trajne promene u mekim tkivima očne duplje, što može potpuno da onemogući nošenje očne proteze. U takvim slučajevima je potrebno uraditi hiruršku rekonstrukciju mekih tkiva očne duplje, da bi se napravilo novo ležište za očnu protezu.

 

Slika 1. Stanje pre i posle hirurške rekonstrukcije i protetskog tretmana deformisane anoftalmičke leve očne duplje

U slučaju urođenog nedostatka oka, potrebno je što pre primeniti odgovarajući hirurško-protetski tretman. U protivnom može doći do zaostajanja rasta kostiju i mekih tkiva očne duplje, što je kasnije veoma teško korigovati.

 

Slika2. Stanje pre i posle kombinovanog hirurškog i protetskog tretmana urođene nerazvijenosti levog oka.

U našoj ustanovi se vrše operacije odstranjenja bolesnog oka sa ugradnjom orbitalnog implanta, kao i rekonstruktivni zahvati na očnoj duplji i očnim kapcima. U slučaju urođenog nedostatka oka, vršimo simultani tretman protetskim ekspanderima i operaciju ugradnje tzv. osmotskih hidrogel orbitalnih ekspandera.